NOS NieuwsAangepast

Janoekovitsj: Krim terug bij Oekraïne

De afgezette Oekraïense president Janoekovitsj zegt dat hij moeite gaat doen de Russen over te halen om de Krim terug te geven aan Oekraïne.

Dat zei hij in een interview met het Amerikaanse persbureau Associated Press en de Russische staatstelevisie. Het was het eerste interview dat de ex-president gaf, sinds hij in februari naar Rusland was gevlucht.

Vorige maand trokken Russische troepen de Krim binnen. Na een haastig uitgeschreven referendum tekende de Russische president Poetin op 18 maart een akte waarmee de Krim werd geannexeerd. Volgens Janoekovitsj zou dat niet zijn gebeurd als hij nog aan de macht was.

Janoekovitsj ontvluchtte Oekraïne in februari, na drie maanden van protest tegen zijn regime.

Radicale nationalisten

Oekraïne en vele westerse landen hebben de overname van de Krim door de Russen onwettig genoemd. Janoekovitsj zegt dat de uitslag van het referendum, twee weken na het binnentrekken van de Russische troepen, een reactie was op dreigementen van radicale nationalisten in Oekraïne. In dat referendum stemde een grote meerderheid van de inwoners vóór aansluiting bij Rusland.

In het interview noemt Janoekovitsj de situatie op de Krim een grote tragedie. Hij zei dat hij streeft naar een zo groot mogelijke onafhankelijkheid voor de Krim, maar wel als onderdeel van Oekraïne.

Dode demonstranten

Janoekovitsj ontkende verder dat hij het bevel zou hebben gegeven te schieten op demonstranten in de hoofdstad Kiev, waar bij protesten in februari honderd doden vielen. De Oekraïense regering beschuldigt Janoekovitsj van betrokkenheid bij die schietpartijen.

Volgens Janoekovitsj wordt hij er door medestanders juist van beschuldigd dat hij niet krachtig genoeg heeft opgetreden. Janoekovitsj sprak ook tegen dat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan corruptie en aan nepotisme.

Persbureau AP onderstreept dat president Poetin duidelijk heeft gemaakt dat er voor Janoekovitsj geen politieke toekomst is, maar dat hij er tegelijkertijd volhoudt dat het illegaal is dat Janoekovitsj is afgezet, en dat hij nog steeds de president van Oekraïne is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl