NOS NieuwsAangepast

Strenger toezicht op advocaten

De Tweede Kamer stemt in met strenger toezicht op de advocatuur. Een commissie onder leiding van de landelijke deken (toezichtsadvocaat) wordt aangevuld met twee leden van buiten, die door de overheid zijn benoemd. Zij mogen geen advocaat, rechter of ambtenaar zijn.

Volgens VVD-Kamerlid Van der Steur was het toezicht de afgelopen jaren slecht georganiseerd: "De zaak Bram Moszkowicz, die uiteindelijk uit zijn ambt is gezet, is een goed voorbeeld. Dat heeft veel te lang geduurd, terwijl er al lange tijd veel klachten binnenkwamen."

De VVD zou nog verder willen gaan, door advocaten te laten meebetalen als zij fouten hebben gemaakt. En door ze eerder te schorsen als zij strafrechtelijk veroordeeld zijn. "Nu kunnen zij vanuit de gevangenis nog doorwerken."

"Stinksokken"

PvdA-Kamerlid Recourt vindt dat de advocatuur goed functioneert, maar dat er sneller op wantoestanden moet worden gereageerd. "De meeste mensen kunnen niet zelf beoordelen of hun advocaat het wel goed doet. En als het niet goed gaat zijn de gevolgen meestal groot. Je gaat niet procederen om stinksokken".

Ook staatssecretaris Teeven is blij dat de Tweede en Eerste Kamer nu eindelijk over verbeterd toezicht kunnen gaan stemmen. "We zijn hier al vanaf 2009 mee bezig. Maar we hebben nu een compromis met de advocatuur bereikt waardoor ook ogen van buiten meekijken."

Verzet

De advocatuur heeft zich lange tijd verzet. Want staatscontrole op een advocaat betekent dat zijn onafhankelijkheid in het geding is, en dat zijn cliënten hem niet meer kunnen vertrouwen.

De Orde van Advocaten ging uiteindelijk akkoord omdat de toezichtcommissie niet in individuele klantendossiers mag kijken.

Doorbraak

Waren er vijftig jaar geleden nog zo'n 1500 advocaten, nu zijn dat er 17.000. En hun werk is uitgebreid van verdediging van cliënten in rechtszaken, tot juridische adviezen, fusies en overnames en andere zakelijke dienstverlening.

Ondanks dat is het toezicht op de advocatuur de afgelopen vijftig jaar niet meer aangepast. De nieuwe regels, hoe voorzichtig ook, worden toch gezien als een doorbraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl