NOS NieuwsAangepast

Britse zorgen om smog

Door NOS-weerman Peter Kuipers Munneke

Het zuidoosten van Engeland kampt met smog. In de omgeving van Londen heeft de luchtvervuiling inmiddels geleid tot een advies aan kwetsbare groepen om binnen te blijven en rustig aan te doen.

Op dit moment is de vervuiling nog matig, maar het ministerie van Milieu, Voedsel en Platteland verwacht dat de vervuiling vanavond en morgen ernstig wordt in grote delen van Zuidoost-Engeland.

Nederland

In Nederland zijn de concentraties van stof en luchtverontreiniging ook verhoogd, maar niet ernstig. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is er in Nederland sprake van matige smog.

Verhoogde luchtverontreiniging komt vaker voor bij dit soort weer. Er is weinig wind en het is droog, waardoor stof en uitlaatgassen zich gemakkelijk ophopen in de atmosfeer. Bovendien ligt er boven Nederland een hogedrukgebied. Door dalende lucht blijft de verontreiniging dan dicht bij het aardoppervlak.

Saharastof

Er is momenteel ook vrij veel stof in de atmosfeer. Veel van dat stof is afkomstig uit de Sahara. Het bestaat uit deeltjes kleiner dan 10 micrometer en kan bij grote concentraties leiden tot ademhalingsproblemen. Samen met de aanwezige sluierbewolking zorgt het voor een fletsblauwe of zelfs melkwitte lucht.

De hoeveelheid Saharastof zal de komende dagen verder toenemen. Vooral donderdagavond en vrijdagochtend is de stofconcentratie boven Nederland groot. Het zal morgen leiden tot een kleurrijke zonsondergang; een dag later mogen we eenzelfde tafereel verwachten bij de zonsopkomst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl