NOS NieuwsAangepast

Merkels kaart: Tibet geen China

Hoort Tibet nu wel of niet bij China? Volgens een oude kaart die bondskanselier Merkel vorig week gaf aan de Chinese president niet.

De geografische kaart die Merkel afgelopen vrijdag bij een diner schonk aan president Xi dateert van 1735. Hij is gemaakt door de Franse cartograaf Jean-Baptiste Bourguignon D'Anville, en uitgebracht door een Duitse uitgever, schrijft het blad Foreign Policy.

Op de kaart staat het geografische hart van China, zonder bijvoorbeeld Tibet en Xinjiang. Taiwan heeft een aparte kleur gekregen.

Verwarring

Foreign Policy schrijft dat historische kaarten gevoelig liggen in China. Het blad wijst erop dat elk schoolkind leert dat Tibet, Xinjiang en Taiwan sinds oude tijden onlosmakelijke onderdelen zijn van China.

De officiële Chinese media, die uitvoerig verslag deden van de reis van Xi door Europa, weten zich dan ook niet goed raad met Merkels geschenk. Sommige media doen er helemaal het zwijgen toe, andere melden het wel maar brengen een andere kaart in beeld.

Californië en Texas

Op sociale media in China wordt de vraag gesteld of Merkel een politiek statement wilde maken. De auteur Xiao Zheng vermoedt van wel en uit felle kritiek op Merkel; met het geschenk zou ze haar steun hebben uitgesproken voor onafhankelijkheidsbewegingen.

Anderen vinden de ophef overdreven. De kaart moet in zijn context worden gezien, stellen ze. "Je gebruikt ook geen kaart uit 1776 van de dertien Amerikaanse staten om Amerikanen erop te wijzen dat Texas of Californië geen deel uitmaken van de VS."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl