NOS VoetbalAangepast

Transferverbod voor Barcelona

Barcelona mag van de FIFA twee transferperiodes geen nieuwe spelers kopen omdat het de regels bij het aantrekken van minderjarige buitenlandse spelers heeft overtreden. In totaal gaat het om tien spelers.

Barcelona krijgt drie maanden de tijd om alsnog aan de regels te voldoen. De club is bovendien een boete opgelegd van 370.000 euro. Ook de Spaanse voetbalbond werd bestraft, met een bedrag van 410.000 euro.

De Catalaanse club heeft de afgelopen vijf jaar een groot aantal overtredingen begaan bij het vastleggen van buitenlandse voetballers onder de achttien jaar. Dat is niet toegestaan.

Clubs hebben de regels lang kunnen omzeilen door bijvoorbeeld de ouders van een voetbaltalent een baan aan te bieden. Ook dat mag officieel niet.

Controlesysteem

In 2010 is er bij de FIFA een nieuw controlesysteem ingevoerd, waardoor alle internationale transfers nu centraal worden geregistreerd. Volgens de FIFA is het daardoor sneller duidelijk als er iets mis is met een transfer. Barcelona is nu tegen de lamp gelopen. Het is de eerste keer dat de internationale voetbalbond een club zo zwaar bestraft vanwege het ontduiken van de regels omtrent minderjarige spelers.

Vorig jaar werd de club ook al gestraft door de FIFA. Toen mocht de club zes internationale jeugdspelers een tijd lang niet opstellen. Een van hen was de oud-Ajacied Bobby Adekanye. Hij vertrok op zijn twaalfde naar Barcelona.

Vorig jaar baarde Barcelona in Nederland opzien met het aantrekken van Fodé Fofana, een 11-jarige speler van het Groningse GVAV Rapiditas. Of deze spelerstransfers ook bij het onderzoek betrokken zijn kan de FIFA niet zeggen.

Barça in beroep

Barcelona is het niet eens met de straf en heeft aangekondigd in beroep te gaan. De club verwijst in een reactie naar zijn opleidingsinstituut La Masia. "Onze opleiding voor voetbaltalenten is een voorbeeld voor de hele wereld. De transferregels waarop de FIFA zich beroept, brengt ons alom geroemde model in gevaar'', zei een woordvoerder van de club.

De straf komt voor Barcelona op een extra ongelukkig moment, omdat met name de verouderde verdediging snel aan revisie toe is. Carles Puyol en Dani Alves vertrekken, de langdurig geblesseerde keeper Victor Valdes is aan het einde van zijn contract.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl