NOS NieuwsAangepast

Vredesproces M-O lijkt mislukt

De Palestijnen wenden zich opnieuw naar de Verenigde Naties om erkenning van een onafhankelijke staat af te dwingen. Die mededeling van de Palestijnse leider Abbas betekent dat het vredesproces dat de Amerikanen weer op gang hebben gebracht, op sterven na dood is.

Abbas maakt in Ramallah bekend dat de Palestijnen het lidmaatschap hebben aangevraagd van vijftien VN-organisaties. Het voorstel van Abbas om dat te doen kreeg unanieme steun van de leden van de Palestijnse Autoriteit.

Abbas zei dat de Palestijnen zich tot de Verenigde Naties wenden omdat Israël weigert de belofte na te komen om opnieuw Palestijnse gevangenen vrij te laten, zoals was overeengekomen met de Amerikanen en de Palestijnen. De Palestijnse president voegde eraan toe dat hij geïnteresseerd blijft om via onderhandelingen met Israël gedaan te krijgen dat een Palestijnse staat van de grond komt.

Kerry

Gisteren gooide de Amerikaanse minister Kerry zijn reisschema om en vloog naar het Midden-Oosten om het vredesproces te redden. Kerry sprak met premier Netanyahu, maar een ontmoeting met Abbas ging om onduidelijke redenen niet door.

In Brussel zei Kerry vanavond dat hij het vredesproces ondanks deze tegenslag niet als mislukt beschouwt. Hij vond het te vroeg om conclusies te verbinden aan de huidige gang van zaken. Ook zei hij dat hij nog niet weet wanneer hij weer naar het Midden-Oosten vliegt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl