NOS NieuwsAangepast

Teeven kritisch over demonstranten

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft kritiek op de jongens die zijn opgekomen voor de twee overvallers die bij de overval op de juwelier in Deurne zijn gedood.

"Ik zie jongens demonstreren die opkomen voor het gebruik van geweld", zegt hij. "Want als zij zelf geen geweld gebruiken, wordt er ook geen geweld gebruikt tegen inbrekers. Als je er niet mee begint, dan gebeurt dat niet. Zo zit het leven een beetje in elkaar."

De vraag of die jongens het niet goed hebben begrepen, beantwoordt Teeven met een wedervraag: "Vindt u dat zij het wel goed begrepen hebben dan?"

Zelfverdediging

Teeven neemt zijn woorden van twee jaar geleden, dat inbrekers een beroepsrisico lopen, niet terug. Maar hij wil ze niet herhalen. "Het heeft geen zin om dat nog veertien keer te zeggen."

"Het kabinet staat voor zelfverdediging.", zegt hij. "Je moet jezelf kunnen verdedigen tegen geweld. En als je dat doet, dan wordt er door de overheid ook zorgvuldig gekeken naar die zelfverdediging. Dat is wat er op dit moment gebeurt."

OM laten werken

Ook minister Opstelten zegt dat hij zo zijn gedachten heeft over de vrienden van de omgekomen overvallers, maar hij wil die niet prijsgeven. "Het gaat erom dat je het Openbaar Ministerie nu zijn werk laat doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl