NOS NieuwsAangepast

Externe wrakingskamer voor hof

Bij de gerechtshoven in Den Haag en Amsterdam is een proef begonnen met een externe wrakingskamer. Zo moet worden voorkomen dat de schijn van partijdigheid ontstaat omdat nu naaste collega's elkaar beoordelen.

Als een verdachte of advocaat denkt dat een rechter of raadsheer vooringenomen is of zijn mening al heeft gevormd, kan een wrakingsverzoek worden gedaan. Andere rechters beoordelen dan of de onpartijdigheid in het geding is. Nu wordt die beoordeling gedaan door collega's van hetzelfde gerechtshof.

Bij wijze van proef gaan de gerechtshoven elkaars wrakingsverzoeken behandelen. Amsterdam behandelt de komende tijd de wrakingsverzoeken uit Den Haag en vice versa.

Wilders

Het wraken van rechtbanken of gerechtshoven gebeurt geregeld zoals bijvoorbeeld in de zaak tegen PVV-leider Wilders. Advocaat Bram Moszkowicz wraakte de rechtbank in die zaak twee keer. De eerste keer werd de wraking afgewezen, de tweede keer werden de rechters vervangen. Over die laatste beslissing ontstond discussie. De Hoge Raad vond het onterecht dat de rechters werden vervangen.

Overigens hebben de gerechtshoven afgesproken dat megazaken en spoedzittingen geen onderdeel zijn van de proef. Volgens president Verheij van het Haagse gerechtshof is dat vooral om te voorkomen dat die zaken onnodig veel vertraging oplopen.

Uitkomst

De uitkomsten van de proef worden voorgelegd aan wetenschappers van de Universiteit Utrecht. Die moeten beoordelen of een externe wrakingskamer beter werkt dan een beoordeling door naaste collega's. Hoe lang de proef duurt hangt af van het aantal wrakingsverzoeken dat de komende tijd wordt gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl