NOS NieuwsAangepast

Run op Obamacare

Honderdduizenden Amerikanen hebben maandag geprobeerd om zich nog voor de deadline in te schrijven voor Obamacare, de federale zorgwet die mensen verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Ook op deze laatste dag waren er technische problemen op de website.

Regeringsfunctionarissen reageerden desondanks opgetogen op de grote belangstelling. Ze spraken de verwachting uit dat de doelstelling van zeven miljoen inschrijvingen gehaald wordt. Vorige maand waren er nog maar vier miljoen inschrijvingen.

De Patient Protection and Affordable Care Act is een initiatief van president Obama om wat te doen aan het feit dat in de VS tientallen miljoenen mensen niet verzekerd zijn voor zorg. Amerikanen die zich niet inschrijven, kunnen volgend jaar een boete verwachten. Amerikanen die al privé een verzekering hebben afgesloten of al via overheidsprogramma's zijn verzekerd, hoeven zich niet in te schrijven.

Kritiek

De afgelopen tijd werd de inschrijvingstermijn opgerekt vanwege aanhoudende technische problemen. De website waarop de inschrijving gedaan moet worden, was geregeld niet bereikbaar.

Vanwege die problemen krijgen mensen die het inschrijvingsproces al in gang hebben gezet maar niet afgerond nog wel uitstel. Ook Amerikanen die te kampen hadden met een natuurramp of slachtoffer waren van huiselijk geweld kunnen de inschrijving later voltooien.

Tegen de wet bestaat veel verzet. De Republikeinen vinden de zorgwet geldverspilling; de verzekering zou aan de markt overgelaten moeten worden. Ook vinden critici dat de wet de persoonlijke vrijheid van mensen te veel beperkt. Zij spreken van ongewenste overheidsbemoeienis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl