NOS NieuwsAangepast

Duomoeder kan kind nu erkennen

Duomoeders kunnen vandaag hun kind officieel erkennen in het gemeentehuis. Voorheen gingen hier lange adoptieprocedures aan vooraf die duizenden euro's kostten. In onder meer Amsterdam en Zwolle hebben de eerste duomoeders hun kinderen al erkend.

Jaarlijks worden er ongeveer 300 tot 400 kinderen geboren bij lesbische stellen. Een duo- of meemoeder is de vrouwelijke partner van de biologische moeder. Door de nieuwe akte telt de duomoeder net zo goed mee voor de wet als de biologische moeder. Zo heeft een duomoeder na een scheiding nu net zo veel recht op het zien van haar kind als de biologische moeder.

Rechter

De afgelopen jaren was het juridisch ouderschap alleen maar te regelen via de rechter. Moeders moesten daarvoor een advocaat nemen en een procedure starten die pas na de geboorte van het kind kon worden afgerond. De nieuwe regeling is veel eenvoudiger en nagenoeg gratis.

Wanneer de biologische vader van het kind geen rol speelt als ouder, dan is bij getrouwde stellen de duomoeder gelijk aan een getrouwde vader. Mocht de vader wel een rol spelen, dan moet onderling geregeld worden wie de juridische tweede ouder is.

Homo-emancipatie

COC Nederland heeft jarenlang voor deze wet gestreden. Het begon in 2001, na de openstelling van het burgerlijk huwelijk. De belangenorganisatie bracht het onderwerp onder de aandacht bij de regering en de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Teeven (Justitie) diende in 2011 het wetsvoorstel in, dat in november vorig jaar door de Eerste Kamer werd aangenomen. "Nederland loopt door deze wet weer voorop in de homo-emancipatie", aldus Teeven.

Burgemeester Van der Laan reikte in Amsterdam de eerste aktes uit. "Wat voor een duomoeder altijd al normaal voelde, is nu ook normaal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl