NOS NieuwsAangepast

Verhoortechniek CIA nog gruwelijker

De methodes die de CIA gebruikt om gevangenen tot bekentenissen te dwingen zijn nog gruwelijker dan tot nu toe bekend was. Details over wreedheden zijn jarenlang verborgen gehouden, blijkt uit een nog geheim rapport van de Senaat, waar de Washington Post de hand op heeft weten te leggen.

In de periode na de 11-septemberaanslagen van 2001, toen veel (vermeende) al-Qaidastrijders door de Verenigde Staten werden gevangengezet en ondervraagd, werden verhoortechnieken gebruikt die te vergelijken zijn met 'waterboarden', het bijna verdrinken van mensen.

De CIA heeft hierover gelogen tegen de politiek. Ook is het belang van sommige gevangenen zwaar overdreven en is de dienst gaan strijken met de eer door informatie door te spelen als zelf verkregen, terwijl die van bekentenissen van gevangenen kwam. Het martelen was daarbij overbodig, blijkt uit het 6000 pagina's dikke rapport.

Klopt niets van

Ook heeft de dienst geregeld tegen het ministerie van Justitie en tegen het Congres gezegd dat het nodig was om zware methodes in te zetten om geheime informatie te verkrijgen waardoor aanslagen voorkomen konden worden. Een functionaris die de inhoud van het rapport kent zegt daarover: "Klopt dat allemaal? Het antwoord is nee".

Het rapport is gebaseerd op gesprekken met tientallen gevangenen en onthult een patroon van ongefundeerde aanvragen voor het gebruik van verhoortechnieken waarbij werd gemarteld. Later bleek dat die ondervragingen nauwelijks iets opleverden.

IJswater

Het martelen zou in sommige gevallen zo erg zijn geweest dat leden van CIA naar de psychiater moesten. In Afghanistan is een methode gebruikt die lijkt op waterboarden. Gevangenen werden ondergedompeld in tanks vol ijswater.

Ook werd regelmatig het bevel gegeven door te gaan met martelen, terwijl de leiding wist dat een gevangene niets meer te zeggen had.

De CIA wil geen commentaar geven op het rapport, omdat het nog geheim is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl