NOS NieuwsAangepast

Agent veroordeeld voor schieten

De rechtbank in Utrecht heeft een 33-jarige agent veroordeeld voor drievoudige poging tot doodslag. De agent schoot in augustus 2011 in IJsselstein op een auto met voortvluchtige criminelen. De rechter legde hem een voorwaardelijke werkstraf van 120 uur op met een proeftijd van een jaar.

De agent wilde met zijn team een drugsdealer uit IJsselstein aanhouden. De dealer reed daarbij op hem in. De agent kon nog net wegspringen. De auto reed over de stoep weg en ramde daarbij een stilstaande politieauto en een hek. De agent loste een schot en raakte de drie inzittenden bijna.

Woonwijk

Volgens de rechtbank had de agent in die omstandigheden niet mogen schieten. De actie vond plaats in een woonwijk en het directe gevaar voor lijf en leden was al geweken.

Ook vindt de rechtbank dat de aanhouding ook op een ander moment had kunnen plaatsvinden. De voortvluchtige was met naam en toenaam bekend bij de politie.

Geluk

Het OM had de rechtbank gevraagd de agent schuldig te verklaren, maar geen straf op te leggen. De rechters gingen daar niet in mee omdat volgens hen de agent van geluk mag spreken dat alle inzittenden van de auto ongedeerd zijn gebleven.

De 22-jarige bestuurder van de auto is inmiddels veroordeeld voor het inrijden op de agent. De rechtbank in Utrecht legde hem zes maanden cel en een rijverbod van twee jaar op voor poging tot doodslag.

Het gerechtshof in Arnhem heeft die straf verlaagd tot vier maanden cel en een rijverbod van een jaar. Volgens het hof was er meer sprake van bedreiging dan van poging tot doodslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl