NOS NieuwsAangepast

Sterven op de drempel van Europa

Veel meer vluchtelingen dan gedacht sterven op weg naar Europa. Onderzoeksjournalisten uit verschillende Europese landen hebben voor het eerst hierover systematisch gegevens verzameld.

Tussen 2000 en 2013 zijn zeker 23.000 vluchtelingen die vanuit Azië of Afrika op weg waren naar Europa verdwenen of om het leven gekomen. Eerdere schattingen gingen uit van circa 17.000 doden.

Grote incidenten halen nog de media, alle kleine tragedies al lang niet meer. Toen oktober vorig jaar bijna 400 illegalen verdronken voor de kust van het Italiaanse Lampedusa stond dat dagen op de voorpagina.

Woestijn

Maar honderd mensen die stierven in een vrachtwagen van mensensmokkelaars haalden het nieuws niet. Hun vrachtwagen ging stuk in de woestijn tussen Niger en Algerije. Ze waren op weg naar de kust om over te steken naar Europa. Ook zij waren, een paar weken na de ramp bij Lampedusa, op weg naar het beloofde land.

De meeste migranten die omkwamen, zo'n 18.000, verdronken toen ze met gammele bootjes Europa probeerden te bereiken, onderweg naar Lampedusa in Italië of de Spaanse kust.

Maar smokkelroutes over land zijn niet per se veiliger. Op de routes van mensensmokkelaars via Irak en Turkije naar Griekenland sterven jaarlijks vluchtelingen door de kou, bijvoorbeeld in de bergen tussen Irak en Turkije.

Tellen niet mee

Geen enkele Europese instantie houdt het aantal migranten bij dat sterft op weg naar Europa. Frontex, het EU-agentschap voor de beveiliging van de buitengrenzen, houdt wel bij hoeveel illegalen worden opgepakt, uitgezet en tegengehouden.

Off the record zegt een betrokken ambtenaar van Frontex dat zijn organisatie vluchtelingen die onderweg overlijden niet registreert. Zolang vluchtelingen nog niet in Europa zijn, zijn ze niet illegaal en tellen ze dus in de statistieken van Frontex niet mee. Ondertussen voltrekt zich bijna onopgemerkt een grote humanitaire ramp aan de grenzen van Europa.

Het onderzoek werd uitgevoerd door journalisten van grote media, zoals Le Monde Diplomatique, L'Espresso, EU Observer en Neue Zuricher Zeitung.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl