NOS NieuwsAangepast

"Niemand weet wat Poetin wil"

Door correspondent David Jan Godfroid

Als de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken morgen in Brussel bijeenkomen, ligt er verontrustende informatie op hen te wachten. Rusland heeft een flinke invasiemacht samengetrokken aan zijn westelijke grens; de grens met Oekraïne. De vraag is of dat klopt.

De commandant van de NAVO-troepen in Europa, de Amerikaanse generaal Philip Breedlove, kwam ruim een week geleden als eerste met de informatie. Onder de dekmantel van militaire oefeningen zou het Russische leger zich voorbereiden op een snelle invasie in Oekraïne. De troepenmacht zou "zeer, zeer omvangrijk" en "zeer, zeer gereed" zijn.

Later in de week kwamen er nog meer verontrustende berichten. De 'invasiemacht' zou groter zijn dan gedacht; volgens Amerikaanse inlichtingendiensten 35.000 à 40.000 man. De Oekraïense regering sprak zelfs van 100.000.

Ook Finland?

De Amerikaanse president Obama maakte de berichten tot de zijne en ook zijn minister van Buitenlandse Zaken Kerry vertelde de wereld erover. Bovendien zou Rusland niet alleen van plan zijn Oost-Oekraïne in te nemen, Poetin zou zijn oog eveneens hebben laten vallen op Transnistrië. Dat is een klein strookje land tussen Moldavië en Oekraïne waar een omvangrijke Russisch-sprekende minderheid woont.

De Baltische landen voelen zich bedreigd en vandaag verscheen er zelfs een bericht in de Britse krant The Independent dat ook Finland niet veilig is.

Tot nu toe heeft niemand die Russische troepenmacht met eigen ogen gezien. De grens is weliswaar lang, circa tweeduizend kilometer, maar waar verstop je tienduizenden militairen, een kleine stad, met hun transportmiddelen en hun wapensystemen?

Irak en Kosovo

Op het internet suggereren wat filmpjes van Russische tanks op treinen en van Russische militaire colonnes op wegen dat de informatie klopt, maar niemand weet precies waar die filmpjes gemaakt zijn en in welke richting die treinen en trucks rijden.

De Amerikanen zeggen over militaire inlichtingen en over satellietbeelden te beschikken die hun gelijk schragen. Maar de Amerikanen zeiden ook dat de Iraakse dictator Saddam Hussein massavernietigingswapens had en dat de Serviërs tijdens de Kosovo-oorlog 100.000 Albanezen over de kling hadden gejaagd. Dat bleek in beide gevallen toch een beetje anders te zitten. Waarom laat Washington die satellietbeelden niet gewoon zien?

Geen plannen

Rusland zegt dat het geen plannen heeft om Oekraïne binnen te vallen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov meldde gisteren dat Rusland daar geen enkel belang bij heeft. Maar voor Russische informatie geldt natuurlijk net zo goed dat je die niet automatisch kunt geloven.

Niemand kan in het hoofd van president Poetin kijken. Niemand weet wat het Kremlin precies wil, behalve een dikke vinger in de pap in Oekraïne. Het is zeker niet uitgesloten dat het Poetin alleen te doen was om de inlijving van de Krim en dat hij de spanning zó lang laat voortduren dat iedereen het alleen nog maar heeft over mogelijke andere invallen en die annexatie vergeet.

Wat dat betreft lijkt de Amerikaanse informatiestrategie redelijk contraproductief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl