NOS NieuwsAangepast

Immigrantendochter leidt nu Parijs

"Ik heb gedroomd van Parijs", zei Anne Hidalgo toen ze in 1984 van Lyon naar de Franse hoofdstad vertrok. Dertig jaar later is ze burgemeester van Parijs, als eerste vrouw in de geschiedenis.

"Ik ben me bewust van de uitdaging", zei de socialiste in haar overwinningsspeech, nadat ze de kandidaat van de UMP had verslagen. Haar rivaal was ook een vrouw, de voormalige minister Nathalie Kosciusko-Morizet.

Als loco-burgemeester stond Hidalgo (54) jarenlang in de schaduw van burgemeester Bertrand Delanoë. Hij noemt haar zacht, warm en verleidelijk, maar tegelijkertijd volhardend en zeer vastberaden. Haar tegenstanders schetsen het beeld van een strenge, bureaucratische politica.

Arbeidsinspecteur

Anne Hidalgo is de dochter van Spaanse immigranten. Ze werd op 19 juni 1959 geboren in San Fernando in Andalusië. Twee jaar later ontvluchtten haar ouders het Franco-regime en vestigden zich in Lyon. Op haar 14de kreeg Anne de dubbele nationaliteit. "Ik ben er trots op dat Frankrijk mij kansen geeft", zei ze daarover.

Ze studeerde rechten en ging aan de slag als arbeidsinspecteur, waarbij ze zich inzette voor de rechten van de werkende vrouw. Hidalgo kreeg een baan in Parijs, de stad waar ze altijd van had gedroomd. En haar liefde voor Parijs groeide met de jaren, zei ze eens. "Ik ben Parisienne in mijn ziel, hoewel ik ergens anders ben geboren."

In 1994 sloot Hidalgo zich aan bij de Parti Socialiste. Drie jaar later maakte ze deel uit van het ministerie van Werkgelegenheid van Martine Aubry. Daar ontmoette ze haar tweede echtgenoot, Jean-Marc Germain, de rechterhand van de burgemeester van Lille en sinds 2012 afgevaardigde van de socialisten.

Mentor

Later, als adviseur van de staatssecretaris voor de Rechten van de vrouw, kwam Hidalgo in aanraking met Bertrand Delanoë, de socialistische leider in Parijs. Hij wierp zich op als haar mentor en benoemde haar tot loco-burgemeester toen hij in 2001 zelf werd gekozen tot burgemeester.

In 2012 wees Hidalgo een ministerspost af. Ze wilde zich op Parijs concentreren en een gooi doen naar het burgemeesterschap.

"Ik word burgemeester van alle Parijzenaars", beloofde Hidalgo in haar overwinningstoespraak. "Ja, wij gaan er alles aan doen om ervoor te zorgen dat onze stad klaar is voor de 21ste eeuw. We zullen vechten voor een schone lucht, voor gelijkheid. We zullen waardig omgaan met het vertrouwen dat u ons heeft gegeven."

Hidalgo is nog altijd getrouwd met Jean-Marc Germain en is moeder van drie kinderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl