NOS NieuwsAangepast

Rijbewijsstaking artsen voorbij

De meeste psychiaters die sinds begin dit jaar weigerden mensen te keuren voor het rijbewijs doen dit nu toch weer. Volgens het CBR heeft zo'n 80 procent van de artsen de 'staking' opgegeven, in afwachting van de uitkomst van een bezwaarprocedure tegen de nieuwe tarieven.

De psychiaters zijn boos over die tarieven, die per 1 januari aanzienlijk zijn verlaagd. Zij zeggen dat het nieuwe bedrag van 78,05 euro voor een standaardkeuring van een kwartier niet kostendekkend is.

Wachttijden

Na "een dringend beroep" van het CBR om de automobilisten niet de dupe te laten worden van dit conflict met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), zijn de meesten nu toch weer aan de slag. Volgens het CBR zijn de wachttijden voor de meeste automobilisten in de tussentijd niet onaanvaardbaar hoog opgelopen.

Jaarlijks stuurt het CBR zo'n 8000 mensen naar een psychiater voor een keuring. Meestal gaat het om automobilisten die zijn betrapt met drugs of alcohol achter het stuur. Pas als zij zijn goedgekeurd door een specialist mogen zij weer de weg op. Door de staking van de psychiaters duurde dat soms langer dan normaal en liepen automobilisten het risico dat hun rijbewijs verloopt.

"Aftroggelen van geld"

Reden voor de NZa om de tarieven te verlagen, waren de vele klachten van automobilisten over de rekeningen die zij moesten betalen. Ook bij de NOS kwamen de afgelopen tijd boze e-mails binnen over "het aftroggelen van geld" door keuringsartsen.

De Nederlandse Zorgautoriteit onderzoekt momenteel of het bezwaar van de artsen terecht is. In juni of juli neemt de NZa daar een beslissing over.

Meer informatie? Stuur een e-mail naar Bas.de.Vries@NOS.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl