NOS NieuwsAangepast

"VS rekt tijd, Rusland tast af"

De gesprekken tussen de Amerikaanse en Russische ministers van Buitenlandse Zaken hebben gisteren niets opgeleverd. Een politieke oplossing lijkt dan ook steeds verder weg. De Amerikanen maken zich zorgen. "Ze hebben het gevoel dat als de gesprekken ophouden, de Russische tanks gaan rollen", zeg Amerika-correspondent Wessel de Jong in het Radio 1-journaal.

"De haast waarmee het gesprek tussen Lavrov en Kerry tot stand is gekomen geeft aan dat de crisis zich verdiept. Kerry moest op aandringen van Poetin in Parijs blijven om met Lavrov te praten. Er moesten zaken worden gedaan. Dat is dus niet gelukt. Het is allemaal geen goed teken."

Wat is er precies gebeurd?

"Het codewoord is op dit moment federalisering. De oostelijke gebieden in Oekraïne, waar Russischtaligen wonen, moeten meer zelfstandigheid krijgen. Dat is de politieke oplossing die de spanning moet wegnemen.

Op zich zijn beide partijen het daarover eens, maar dan houdt ook alle overeenstemming op. De Amerikanen vinden het prima dat die provincies meer zelfstandigheid krijgen, maar andere Russische voorstellen vinden ze te ver gaan."

Wat eiste Lavrov gisteren?

"Lavrov wil bijvoorbeeld dat Kiev verplicht mensen uit het zuidoosten opneemt in de regering. Die mensen spreken Russisch en worden dan zetbaasjes van Moskou. Rusland krijgt dan een duidelijke vinger in de pap in Kiev. Verder moet de hoofdstad van Oekraïne strikte neutraliteit garanderen. Dat betekent dat ze nooit lid morgen worden van de NAVO en de EU. Maar Kerry gaat zoiets nooit toezeggen."

Kerry heeft natuurlijk ook bepaalde wensen?

"Washington wil in eerste instantie dat de troepen bij de grens worden weggehaald. Zolang ze daar zijn, is het onderhandelen met een pistool tegen het hoofd van de Oekraïense regering. Kerry wil ook dat Moskou rechtstreeks zaken gaat doen met Kiev, zodat de regering duidelijk kan maken dat het wel degelijk zorg draagt voor de Russischtaligen in het land.

Verder wil de VS dat de Russische milities in bijvoorbeeld Donetsk worden weggehaald. Er is alleen geen enkel teken dat Poetin aan de eisen van de Amerikanen tegemoet zal komen."

Hoe zijn de ministers uit elkaar gegaan?

"Ze blijven wel beleefd, maar je ziet dat Amerika tijd probeert te rekken. Washington heeft het gevoel dat zodra de gesprekken ophouden, de Russische tanks gaan rollen. Rusland wil zo veel mogelijk invloed in Oekraïne zonder dat de sancties al te ver uit de hand lopen. De Russen zijn hun grenzen aan het aftasten. Het slechte nieuws is dat er geen vervolggesprek is gepland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl