NOS NieuwsAangepast

6 procent gebruikt nog Windows XP

Ruim 6 procent van de Nederlandse computers draait nog steeds op Windows XP, het besturingssysteem van Microsoft dat vanaf volgende week niet langer veilig is. Dat blijkt uit metingen van StatCounter en de NOS.

Op basis van browserinformatie van bezoekers van NOS.nl in de maand maart blijkt dat 6,4 procent van de bezoekers nog Windows XP gebruikt. Het bedrijf StatCounter, dat het gebruik van browsers en besturingssystemen bijhoudt, komt uit op 6,7 procent in Nederland. Microsoft vaart zelf op gegevens van StatCounter om te weten hoeveel mensen XP gebruiken.

In februari gebruikte 7,5 procent van de bezoekers van NOS.nl nog Windows XP. Ten opzichte van maart 2013 is het aantal XP-bezoekers op NOS.nl gehalveerd.

Onveilig

Op 8 april stopt Microsoft met de ondersteuning van Windows XP. Vanaf die dag komen er geen beveiligingsupdates meer uit voor het dertien jaar oude besturingssysteem. Wie XP blijft gebruiken, loopt een groter risico gehackt te worden.

Eerder bleek dat met name gemeenten achterlopen bij het vervangen van Windows XP. Onder meer Amsterdam, Den Haag en Utrecht verwachten niet op tijd over te stappen naar een recente versie van Windows.

Microsoft raadt XP-gebruikers aan te upgraden naar een nieuwere versie van Windows of een geheel nieuwe computer aan te schaffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl