NOS NieuwsAangepast

Beschietingen bij grens Korea's

Noord- en Zuid-Korea hebben elkaar vanochtend met artillerie beschoten. Er zijn geen doelen op het vasteland getroffen; granaatscherven zijn terechtgekomen in zee. Voor zover bekend opende Noord-Korea als eerste het vuur.

Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie vuurde Noord-Korea meer dan 500 schoten af. Zuid-Korea reageerde met zo'n 300 schoten, meldt het ministerie. Zuid-Koreaanse F-15-gevechtsvliegtuigen patrouilleren bij de grens.

Waarschuwing

Pyongyang had schepen in de regio vannacht al gewaarschuwd om het grensgebied te mijden. Ook waarschuwde het bewind van Kim Jong-un voor een militaire oefening op zeven plekken in zee.

Zuid-Korea liet meteen daarna weten hard te zullen reageren als er daadwerkelijk geschoten zou worden richting het zuiden. Dat lijkt nu te zijn gebeurd.

De maritieme grens tussen Noord- en Zuid-Korea ligt dicht bij een reeks eilanden. De Zuid-Koreaanse bewoners zoeken veiligheid in schuilkelders, meldt correspondent Marieke de Vries.

Spanning

Afgelopen woensdag vuurde Noord-Korea twee middellangeafstandsraketten af. Die lancering werd door de VN-Veiligheidsraad scherp veroordeeld.

De spanning op het Koreaanse schiereiland is weer opgelopen vanwege de jaarlijkse militaire oefening die de VS en Zuid-Korea vandaag zijn begonnen.

Operatie Foal Eagle is een grote militaire oefening, waaraan 9500 Amerikaanse en 1200 Zuid-Koreaanse militairen meedoen. Foal Eagle duurt nog tot 18 april.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl