Ajax lost ook concurrent FC Twente

Ajax heeft een flinke stap gezet richting de 33ste landstitel en de vierde op rij onder coach Frank de Boer. De Amsterdammers zagen zaterdag PSV verliezen en Vitesse gelijkspelen. Een dag later rekenden ze in de Arena zelf met 3-0 af met FC Twente. Ajax heeft met nog vijf wedstrijden te spelen acht punten voorsprong op Feyenoord, de nieuwe nummer twee.

Na een afwachtend eerste kwartier creëerden beide teams een goede kans, maar de openingstreffer viel niet. Felipe Gutiérrez speelde zich op rechts behendig vrij en haalde de achterlijn. De Chileense international passte de bal echter achter de vrijstaande Luc Castaignos. Aan de overkant voorkwam Nick Marsman dat Ajax de leiding nam door een schot van Ricardo Kishna uit zijn doel te houden.

FC Twente blaft, Ajax bijt

Halverwege de eerste helft waren de Tukkers, die moesten winnen om nog serieus aanspraak te kunnen maken op het kampioenschap, opnieuw dicht bij de 0-1. Robbert Schilder leek te schrikken of was nonchalant toen hij oog in oog stond met Jasper Cillessen en lobte de bal zachtjes in de handen van de Ajax-keeper.

Ajax nam vervolgens het heft meer in handen en Marsman hield de koploper van de 1-0 af door attent te zijn bij een verraderlijk schot van Ricardo van Rhijn en een rollertje van Bojan Krkic. Toch kwamen de Amsterdammers na een half uur op voorsprong. Stefano Denswil kopte ongehinderd raak uit een vrije trap van Lasse Schöne.

FC Twente trok vervolgens ten aanval, maar gaf wel ruimte weg voor een counter. Die speelde Ajax enkele keren slordig uit, maar ook de ploeg van Twente-coach Michel Jansen was onvoldoende scherp. Youness Mokhtar schoot van dichtbij op de paal en Castaignos ramde in kansrijke positie de bal wild via de lat over.

Spelbeeld herhaalt zich

De bezoekers kwamen sterk uit de kleedkamper en pinden Ajax direct vast op eigen helft en roken twee keer aan de 1-1. Quincy Promes kwam een teenlengte tekort bij een prachtige voorzet van Dusan Tadic en na een goede actie van Cuco Martina op de rechtflank schoot Promes op de benen van Denswil.

In de eerste counter na het Twentse offensief deelde Ajax een enorme dreun uit. Bojan vond de diep sprintende Van Rhijn en de back was niet zelfzuchtig, maar gunde de meegelopen Schöne, die simpel kon binnenschuiven, de 2-0.

Halverwege de tweede helft deelde Ajax de knock-out uit aan de Tukkers. Davy Klaassen kreeg alle ruimte en vond Bojan, die vanaf twintig meter Marsman met een hard schot passeerde.

Lichtpuntje

In de slotfase gebeurde er niet veel meer in de sfeervolle Arena. Ajax speelde de bal rond en Twente bleek moegestreden, al had Mokhtar de eer van de bezoekers kunnen redden. Toch was er nog een lichtpuntje voor de kampioen van 2010, want na meer dan een jaar vol blessureleed maakte Wout Brama zijn rentree bij FC Twente.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl