NOS SportAangepast

"Mercedes speelt met concurrentie"

Hoewel zijn leidende positie geen moment in gevaar kwam tijdens de grand prix van Maleisië, wilde Hamilton niet van een eenvoudige zege spreken. "Het zag er misschien gemakkelijk uit, maar dat is winnen nooit."

"Je moet constant letten op de auto, de banden, de hoeveelheid brandstof en je mag geen fouten maken. Dat blijft een gigantische klus. Daarnaast is het hier zo ontzettend warm dat je al zweet voordat je in de auto stapt."

Dat winnen niet vanzelfsprekend is, ook als de voortekenen gunstig zijn, ondervond Hamilton twee weken geleden. Toen wist de oud-wereldkampioen zijn pole-position in Australië niet te verzilveren. In Maleisië kwam Hamilton nog eens terug op die GP, die voor hem vanwege een defect aan de auto snel voorbij was. "Die race was een drama, maar vandaag had ik een geweldige auto. Ik ben mijn team dank verschuldigd."

Mercedes-dominantie

Met die dankbetuiging slaat de Brit de spijker op zijn kop, volgens NOS-commentator Louis Dekker. "Het team van Mercedes is een stuk verder dan de rest. Vorig jaar was Red Bull oppermachtig. Nu dreigt Mercedes de komende races te domineren. Maar daar achter maakt Red Bull goede stappen."

Dat is ook Nico Rosberg (Mercedes) opgevallen. De leider in de stand om het wereldkampioenschap ziet Vettel snel dichterbij komen. "In het voorseizoen waren ze helemaal nergens, maar vandaag zat Vettel me alweer op de hielen. We zullen ons moeten blijven ontwikkelen om onze voorsprong te behouden."

Dekker plaatst daar wel een kanttekening bij. "Die opmerking past in de tactiek van Mercedes, dat speelt met de concurrentie. Ik denk dat hun voorsprong groter is dan ze laten zien. Toen Vettel op het einde van de race dichterbij kwam, kon Rosberg ineens weer flink doortrekken."

Na het uitvallen in de openingsrace, was Vettel tevreden met de derde plaats op het circuit van Sepang. "Het is op dit moment een ontzettend goed resultaat om op het podium te finishen. Ik ben ook tevreden met de stappen die we maken."

Auto's betrouwbaarder

Maar ook de andere teams lijken zich te hebben ontwikkeld in de voorbije weken. Na de chaotische openingsrace werd gevreesd voor een door technische malheur gekleurd seizoen en in de hitte van Maleisië zouden de auto's zelfs in brand kunnen vliegen. Die vrees kwam niet uit.

"De teams zijn duidelijk verder dan iedereen dacht", zegt Dekker. "Ze leren hun auto steeds beter kennen. Die is dus al een stuk betrouwbaarder, maar er is ook een paar keer van de kant ingegrepen. Sommige coureurs zijn naar binnen geroepen om te voorkomen dat het echt misging."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl