NOS NieuwsAangepast

Groot protest in Taiwan

In Taiwan zijn zo'n 100.000 mensen opnieuw de straten van hoofdstad Taipei opgegaan om te protesteren tegen een handelsovereenkomst met China die twee weken geleden werd gesloten.

Deelnemers aan het protest droegen zwarte kleding met gele linten. Veel mensen hadden echte of plastic zonnebloemen bij zich, het symbool van de protestbeweging.

Erdoor geduwd

Een paar honderd demonstranten houden sinds 18 maart het Taiwanese parlement bezet. Ze beschuldigen president Ma Ying-jeou ervan dat zijn partij de deal met China twee weken geleden erdoor heeft gedrukt.

De demonstranten zijn bang dat door het verdrag de banden met China nauwer worden. De overeenkomst zou de economie en nationale veiligheid bedreigen. Ze vrezen dat China het eiland wil overnemen.

Bestorming

President Ma wil dat het parlement op 8 april een wet aanneemt waarover hij het vorig jaar eens werd met China. Bedrijven in de dienstverlenende sector kunnen door die wet aan beide kanten van de grens vestigingen openen.

Vorige week bestormden honderden studenten het hoofdkwartier van de Taiwanese regering. Ook dat was uit protest tegen het handelsverdrag met China.

De politie in Taipei gebruikte waterkanonnen en wapenstokken om studenten het gebouw uit te krijgen. Zo'n 150 mensen raakten daarbij gewond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl