Roeiploeg verovert vier medailles

De Nederlandse roeiers hebben bij de eerste WB-wedstrijd van het seizoen vier medailles in de wacht gesleept. Het Oranjesucces in Sydney was deels te danken aan het zwakke deelnemersveld. Skiffeur Dirk Uittenboogaard en de twee-zonder-stuurman (Mitchel Steenman en Rogier Blink) wonnen hun finale. De acht en de vier-zonder-stuurman moesten met het zilver genoegen nemen.

Uittenboogaard en twee-zonder superieur

Uittenboogaard moest direct na de start voorrang verlenen aan Nicholas Purnell, maar de Australiër viel halverwege de race stil. Onze jonge landgenoot liep daarna steeds verder uit op de rest van het veld. Jozef Klaassen eindigde in de finale op de vijfde plaats.

Rogier Blink en Mitchel Steenman roeiden in de finale onbedreigd naar de zege. Het duo won vorig seizoen op zowel de EK als de WK brons en was het in het zwakbezette veld aan zijn stand verplicht het podium te halen. Na 500 meter hadden ze al een bootlengte te pakken op Nieuw-Zeeland (met daarin Thomas Murray en Alex Kennedy). Op de finish was het verschil bijna twee bootlengtes.

Vier-zonder buigt voor Australië

De Holland Acht legde het af tegen de Australiërs, die in de plaatsingsrace van vrijdag nog 0,81 langzamer waren. Nu ging Australië er meteen vandoor en bedroeg het verschil op de finish 2,18.

Ook de vier-zonder greep naast de overwinning. Het kwartet, dat vorig jaar in Zuid-Korea verrassend naar WK-goud roeide, werd geklopt door een van de vier Australische boten in de finale. Boaz Meylink, Mechiel Versluis, Robert Lücken en Vincent van der Want (die de geblesseerde Kaj Hendriks verving) lagen lang op de derde plaats. Op de WK dankten ze hun zege aan een fenomenale eindsprint, maar die bleef nu uit.

In de laatste 500 meter schoven ze nog wel op naar de tweede plaats, maar het verschil met de winnende boot (met Spencer Turrin en Alexander Lloyd, die bij de WK zilver wonnen) was meer dan een bootlengte.