NOS SportAangepast

Geesink Award voor Terpstra

Erica Terpstra is in sportcentrum Papendal onderscheiden met de Anton Geesink Award. De prijs is een initiatief van Judo Bond Nederland en wordt uitgereikt aan een persoon, stad of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de sport of een bijzondere prestatie heeft verricht.

"Ik vind het fantastisch om deze prijs in ontvangst te nemen. Tijdens de Spelen in Tokio is Anton mijn idool geworden'', liet Terpstra ontroerd weten.

Oud-topzwemster Terpstra, die evenals Geesink eremetaal won bij de Olympische Spelen van Tokio (1964), was onder andere staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en voorzitter van de Nederlandse sportkoepel NOC*NSF. Ook in die functies kwam ze regelmatig in aanraking met Geesink, die van 1987 tot zijn dood in 2010 lid was van het Internationaal Olympisch Comité.

Voorzitter Willem Jan Stegeman van Judo Bond Nederland bestempelde Terpstra als "een schoolvoorbeeld van de visie van de Utrechtse judoreus. Een visie waarin de sport wordt gemaakt voor en door sporters."

De onderscheiding, bestaande uit een sculptuur door de Utrechtse beeldhouwer Theo van de Vathorst, werd in het leven geroepen na het overlijden van judoka en sportbestuurder Anton Geesink. Twee jaar geleden was de toenmalige IOC-voorzitter Jacques Rogge de eerste laureaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl