NOS NieuwsAangepast

Poetin belt Obama over Oekraïne

De Russische president Poetin heeft president Obama gebeld om met hem te praten over een Amerikaans diplomatiek voorstel over Oekraïne. Doel van het voorstel is om de spanningen rond de Russische troepenopbouw aan de Oekraïense grens en op de Krim te verminderen.

Volgens de VS heeft Rusland 40.000 militairen samengetrokken bij de grens met Oekraïne. Amerika wil dat Rusland de militairen weghaalt en toestemt in internationale bemiddeling. Op de Krim moeten internationale waarnemers erop toezien dat etnische Russen daar worden beschermd en dat de Russische militairen daar terugkeren naar hun bases.

Obama zei tegen Poetin dat Rusland met een concreet en schriftelijk antwoord moet komen op het voorstel. Het Witte Huis benadrukt dat het Poetin was die Obama belde, en niet andersom. Obama is op dit moment in Saudi-Arabië.

Den Haag

Minister van Buitenlandse Zaken Kerry heeft eerder deze week met zijn ambtgenoot Lavrov in Den Haag over het voorstel gesproken toen ze in Den Haag waren voor de NSS-top. In het telefoongesprek hebben Obama en Poetin afgesproken dat de ministers elkaar binnenkort opnieuw ontmoeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl