NOS NieuwsAangepast

Rabo in clinch met Milieudefensie

Milieudefensie en de Rabobank liggen in de clinch over de investeringen in het Indonesische palmoliebedrijf Bumita. Milieudefensie zegt dat het palmoliebedrijf ondanks afspraken met de bank land ontgint zonder vergunning. Daardoor komt het beschermde leefgebied van de orang-oetan in gevaar. Milieudefensie deed veldonderzoek op de plantages in Borneo.

Rabobank heeft volgens Milieudefensie 47 miljoen euro aan leningen uitstaan bij het Indonesische bedrijf. Volgens het onderzoek exploiteert het bedrijf 7000 hectare aan illegale palmolieplantages. Milieudefensie roept de Rabobank op om alle banden met het frauderende bedrijf te verbreken.

Rabobank neemt de klachten zeer serieus en verwacht van haar klanten dat zij volledig voldoen aan de criteria van de Ronde Tafel voor Palmolie.

Choquerend

Milieudefensie bracht de zaak vorig jaar aan het licht. Sindsdien is de Rabobank in gesprek met Bumita. De Rabobank ging met een onderzoeksorganisatie op veldbezoek. De resultaten van dat bezoek worden komende week gepubliceerd.

Maar dat is volgens Ike Teuling van Milieudefensie niet voldoende. "De passieve houding van de Rabobank is choquerend. Als je miljoenen in een bedrijf steekt, heb je de verantwoordelijkheid om je goed op de hoogte te stellen van wat zo'n bedrijf doet."

Rabobank ziet op dit moment geen aanleiding om de relatie met Bumita te verbreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl