NOS NieuwsAangepast

Zware klus Obama in Saudi-Arabië

Na een top en een museumbezoek in Nederland, een herdenking in België en een ontmoeting met de paus, krijgt president Obama het vandaag een stuk moeilijker in Saudi-Arabië. Hij komt vanmiddag aan en heeft een ontmoeting en diner met koning Abdullah.

De verhoudingen met de Saudi's zijn bekoeld. Volgens Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks van Instituut Clingendael heeft dat te maken met Iran, Egypte en Syrië. Obama moet volgens hem vreselijk zijn best doen om de relatie met de belangrijke bondgenoot te verbeteren.

Angstvijand

Het belangrijkste pijnpunt is Iran. Vorig jaar hadden VS en Iran voor het eerst in meer dan 30 jaar weer contact op presidentieel niveau. Daarna bereikten zes grote landen een akkoord over het atoomprogramma van Iran en werden sancties verlicht. De Saudi's zijn hier niet over te spreken.

"Iran is de grote rivaal en angstvijand van Saudi-Arabië", zegt Hendriks. "Ze wensen gerustgesteld te worden." Obama zal volgens Hendriks duidelijk moeten maken dat het atoomakkoord ook in het belang is van Saudi-Arabië.

Geschokt

Een ander punt is de oorlog in Syrië. Toen Amerika op het laatste moment besloot om vorig jaar niet in te grijpen in het conflict, besloten de Saudi's minder nauw samen te werken met de VS.

Ook de toestand in Egypte wordt waarschijnlijk besproken. "De Saudi's zijn geschokt dat de Verenigde Staten hun grote bondgenoot Mubarak lieten vallen. Ze zijn het er absoluut niet mee eens dat de Moslimbroeders daarna met goedkeuring van de VS aan de macht kwamen", zegt Hendriks.

Oplossing

Hendriks verwacht dat de problemen worden opgelost. "Er is heel veel onvrede, maar iedereen weet dat de Saudi's de Amerikaanse steun voor hun veiligheid in de regio niet kunnen missen. Ze zijn tot elkaar veroordeeld."

Saudische activisten hopen dat Obama zich ook uitspreekt over een campagne van vrouwen om te mogen autorijden. Vrouwen in het land worden massaal geweerd uit het verkeer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl