NOS NieuwsAangepast

Minister: niet meer geld defensie

Minister Dijsselbloem van Financiën ziet er niets in om meer geld uit te trekken voor defensie. ChristenUnie en SGP willen dat juist wel. Ze vinden het tijd voor extra investeringen in de krijgsmacht en zullen dat ook aan de orde stellen bij de komende begrotingsonderhandelingen.

Dijsselbloem zegt in een reactie dat meer geld voor defensie zou betekenen dat er elders meer moet worden bezuinigd. Dat lijkt hem een slecht idee. "Er zijn veel dingen waar we meer geld aan zouden willen uitgeven, maar de vraag is waar dat vandaan komt. Daar zullen die partijen eerst zelf antwoord op moeten geven." Ook premier Rutte benadrukte dat meer uitgaven leiden tot extra bezuinigingen, en daar moet je volgens hem terughoudend mee zijn.

Samenwerking

Ook minister Timmermans van Buitenlandse Zaken vindt niet dat er nu meer geld naar defensie moet. Hij ziet meer in betere Europese samenwerking tussen de krijgsmachten.

Minister Hennis-Plasschaert van Defensie vindt het mooi dat er partijen zijn die zich sterk maken voor de krijgsmacht. Net als president Obama benadrukt ze dat vrijheid nooit gratis is. "De krijgsmacht is er niet voor niets."

Verder houdt ze zich op de vlakte. Ze zegt dat Defensie het de afgelopen tijd niet makkelijk heeft gehad, maar dat ze de onderhandelingen afwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl