NOS NieuwsAangepast

Gezochte Serviër gepakt in Brabant

In Roosendaal is een voortvluchtige Serviër opgepakt die wordt verdacht van oorlogsmisdaden. Dat bevestigen zijn familie en het Openbaar Ministerie na een bericht in De Telegraaf. De 41-jarige Milutin G. woonde jarenlang in Roosendaal en wordt gezocht door de Kroatische justitie.

Woensdag werd hij klemgereden door een speciale eenheid van de Nationale Politie.

De rechtbank Amsterdam bekijkt binnenkort of de man wordt uitgeleverd aan Kroatië. G. wordt al jarenlang gezocht door Interpol.

Marteling

Milutin G. zou lid zijn geweest van een gewapende militie die werd geleid door Milan Martic, die in 2011 35 jaar cel kreeg wegens misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

G. zou hebben meegewerkt aan etnische zuiveringen in de regio Krajina. Hij zou daar brand hebben gesticht en huizen hebben geplunderd. De militie zou ook Kroaten hebben gemarteld.

Gegevens bekend

Telegraaf-verslaggever John van den Heuvel kwam Milutin G. vorig jaar op het spoor. Toen hij contact opnam met het Openbaar Ministerie, bleek volgens hem dat justitie al enige tijd wist dat G. in Nederland zat.

De gegevens van G. zijn openbaar. Op Facebook staat dat hij in Roosendaal woont en hij staat ook gewoon in het telefoonboek.

Het OM zegt dat hij nu pas is opgepakt omdat het honderd procent zekerheid wilde dat hij zou worden uitgeleverd. "Daar heb je een officieel arrestatieverzoek van Kroatië voor nodig", zegt een woordvoerder. Vorige week deed Kroatië zo'n verzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl