NOS NieuwsAangepast

India officieel polio-vrij

Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft India officieel polio-vrij verklaard. De laatste keer dat de ziekte er werd vastgesteld was in januari 2011. Een meisje uit West-Bengalen liep toen kinderverlamming op.

Het einde van de ziekte in het enorme land wordt gezien als een grote overwinning voor de moderne geneeskunde. Vanwege de hoge bevolkingsdichtheid en vaak slechte sanitaire omstandigheden tierde de ziekte er welig: vijf jaar geleden telde India nog de helft van alle poliogevallen wereldwijd.

2,3 miljoen medici hebben de afgelopen jaren risicogroepen bezocht. Daarnaast riepen beroemde Bollywoodsterren en cricketspelers in een campagne kinderen op om zich te laten vaccineren. Daardoor zakte het aantal ziektegevallen van 741 in 2009 naar 1 in 2011.

Vooruitgang

Wereldwijd is er de afgelopen jaren veel vooruitgang geboekt in de strijd tegen de ziekte, die door aantasting van de zenuwen kan leiden tot verlamming. In 1988 waren er nog gevallen in 125 landen, tegenwoordig komt de ziekte alleen nog voor in Pakistan, Afghanistan en Nigeria.

Overigens is de strijd tegen de ziekte de afgelopen jaren moeilijker geworden, doordat extremistische moslims in Pakistan en Afghanistan religieuze bezwaren hebben tegen inenting of een westers complot vermoeden om kinderen onvruchtbaar te maken.

Ook is de ziekte recentelijk weer opgedoken in Syrië, waar de burgeroorlog de vooruitgang van de afgelopen jaren ongedaan heeft gemaakt. Eind vorig jaar is begonnen Syrische vluchtelingen in te enten, om te voorkomen dat de ziekte zich in de regio verspreidt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl