NOS SportAangepast

All Blacks komen naar Nederland

Hoog rugbybezoek komende zomer in Nederland. Het nationale team van Nieuw-Zeeland belegt in juli een trainingskamp in Castricum om zich voor te bereiden op de Gemenebestspelen, die van 21 juli tot en met 3 augustus in Glasgow worden gehouden. Op de Gemenebestspelen staat de variant Rugby Sevens op het programma.

De Nederlander Mats Marcker is de initiator van de komst van de All Blacks, zoals het nationale team van Nieuw-Zeeland wordt bestempeld. Hij is bevriend met de coach van het team dat als sterkste ter wereld wordt beschouwd. "Ik heb het vaker aangeboden, maar ze vonden Nederland telkens niet de juiste locatie", vertelt de voormalig rugbyer. "Nu was het wel een goed idee, omdat de Gemenebestspelen praktisch om de hoek zijn."

Marcker mocht in 2012 als liefhebber vier weken een kijkje nemen in de keuken van de All Blacks en hield sindsdien nauw contact. "Rugby zit in de wortels van deze mensen. Het betekent enorm veel voor ze, een religie."

"Rugby hoofdzaak in Nieuw-Zeeland"

"Het is niet te vergelijken met bijvoorbeeld voetbal in Nederland. Hier is voetbal een bijzaak, Nieuw-Zeelanders vinden rugby een hoofdzaak. Ze leven echt voor de sport." Dat ze ons land bezoeken is dan ook zeer speciaal. "Vergelijk het maar met het Braziliaanse voetbalteam dat op trainingskamp gaat naar San Marino."

Marcker verwacht dat de komst van de All Blacks het nodige teweeg zal brengen aan de Noord-Hollandse kust. "Voor het Nederlandse rugby is dit fantastisch. Het is alleen al heel leerzaam om naar ze te kijken. De manier waarop ze trainen: heel intens, geen fouten, maar met plezier. Het is net een machine."

De coach, Gordon Tietjens, is een fenomeen in eigen land. Mede vanwege zijn loodzware trainingen. Marcker: "Zijn motto is: spelers moeten op de training dood zijn gegaan. Zodat dat tijdens de wedstrijd niet meer gebeurt. De spelers gaan dan ook tot op de bodem tijdens de training."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl