NOS NieuwsAangepast

Hartelijk samenzijn paus en Obama

De ontmoeting van president Obama en paus Franciscus was buitengewoon hartelijk. Dat heeft het Vaticaan laten weten. De president en de kerkleider spraken vanochtend ruim 50 minuten over immigratie, internationale conflicten en de vrijheid van godsdienst. Ook het gevoelige onderwerp abortus kwam aan bod.

De laatste tijd waren er spanningen tussen de rooms-katholieke kerk en de Amerikaanse regering. Het Vaticaan is niet blij met Obama's zorgwet, ook wel bekend als Obamacare, omdat werkgevers daarin worden verplicht om hun personeel voor de pil te verzekeren. Ook het debat over de legalisering van het homohuwelijk stuit het Vaticaan tegen de borst.

Vooraf was van de spanning niets te merken. Obama noemde Franciscus in een kranteninterview een morele autoriteit. Bij de ontmoeting in het Vaticaan zei Obama dat hij de paus bewondert en dat hij vereerd was dat Franciscus hem wilde ontvangen.

Cadeaus

Na afloop werden cadeaus uitgewisseld. Franciscus kreeg van Obama een leren kistje met groente- en fruitzaadjes uit de tuin van het Witte Huis. De Amerikaanse president neemt een bronzen medaille en een ingebonden exemplaar van Franciscus' apostolische brief Evangelii Gaudium mee naar huis.

Ook zagen de twee leiders nog ruimte voor grapjes. Zo zei Obama over de paus dat die de enige man op aarde is die nog meer protocol moet doorstaan dan hijzelf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl