NOS NieuwsAangepast

VVD: vaart achter stemcomputer

Regeringspartij VVD wil zo snel mogelijk weer elektronisch stemmen. Kamerlid Taverne is bezorgd na de berichten over duizenden spookstemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Volgens het AD komt in het merendeel van de gemeenten het aantal getelde stemmen niet overeen met het aantal opgekomen kiezers. Het zou in bijna 7400 gevallen fout zijn gegaan. De kiesraad zei gisteren overigens dat van fraude geen sprake is.

Vertrouwen

"Elke stem die verloren gaat, doet afbreuk aan het vertrouwen in de uitslag van de verkiezingen", zegt Taverne. Hij denkt dat de onregelmatigheden veroorzaakt worden door het met de hand tellen van de stembiljetten.

Minister Plasterk wil de stemcomputer ook terug, maar vindt dat herinvoering zeer zorgvuldig moet gebeuren. Hij denkt dat er in 2017 experimenten gedaan kunnen worden.

Sneller

VVD'er Taverne vindt dat het sneller moet. "Zodra het technisch kan, moeten we het gewoon doen." Coalitiegenoot PvdA hamert op een zorgvuldige invoering en wil pas weer elektronisch stemmen als het veilig en betrouwbaar is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl