NOS VoetbalAangepast

AZ in KNVB-beker de baas over Ajax

AZ kan de halve finale van de KNVB-beker tegen Ajax met vertrouwen tegemoet zien. De balans in onderlinge bekerduels is namelijk in het voordeel van de Alkmaarders.

Van de acht keer dat AZ en Ajax elkaar troffen voor de beker, won AZ er vijf. Terwijl slechts één van die confrontaties in Alkmaar werd gespeeld. Een bekerwedstrijd tegen Ajax haalt dus de ware cupfighter in AZ naar boven.

Advocaat ziet AZ als underdog

Toch kruipt AZ-trainer Dick Advocaat in de rol van underdog. "De favoriet is Ajax, omdat Ajax een beter elftal heeft dan AZ. Als wij ervoor kunnen zorgen dat zij een slechte dag hebben, kunnen we een goed resultaat neerzetten. Het blijft een bekerwedstrijd en we zullen heel verstandig moeten spelen."

Vorig jaar speelden de ploegen ook tegen elkaar in de halve finales. In Amsterdam won AZ met 3-0, mede doordat Frank de Boer enkele spelers rust gaf. Voor Ajax telde destijds alleen het kampioenschap, maar nu neemt De Boer de beker wel serieus. "Ja, heel serieus. We hebben geen reden om mensen te sparen. Dat was vorig jaar wel anders."

De Boer prijst AZ

De Ajax-trainer is onder de indruk van de prestaties van AZ. "Ik denk dat ze er op dit moment heel goed voorstaan. Ze strijden nog om twee titels (KNVB-beker en Europa League, red.) en dat is natuurlijk verschrikkelijk knap. Dus dat zij in het 'momentum' zitten, dat mag duidelijk zijn."

Advocaat: "We hebben nog zes, zeven wedstrijden te gaan tot het einde van het seizoen. We hebben een fitte groep die graag wil en de resultaten zijn dusdanig dat iedereen erbij wil zijn. Meedoen op alle fronten is waar je het voor doet."

In tegenstelling tot AZ zit Ajax niet in de beste fase. Thuis tegen SC Cambuur (1-1) en uit bij NAC Breda (0-0) liep het stroef bij de Amsterdammers. "We hebben twee matige partijen afgeleverd. Wil je van dit AZ winnen, dan zul je beter voor de dag moeten komen. Dat zit vooral in de alertheid en de frisheid van het team", aldus De Boer.

Vierde confrontatie dit seizoen

Ajax en AZ stonden dit seizoen al drie keer tegenover elkaar. In de strijd om de Johan Cruijff Schaal verspeelde AZ een 2-0 voorsprong. Ajax won uiteindelijk met 3-2 door een doelpunt in de verlenging van Siem de Jong.

Twee weken later nam AZ al wraak, door Ajax in de competitie met dezelfde cijfers te verslaan: 3-2. De laatste ontmoeting dateert van een maand geleden. Ajax won thuis met duidelijke cijfers: 4-0.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl