NOS NieuwsAangepast

Staatscommissarissen ING weg

Bank en verzekeraar ING heeft binnenkort de handen weer vrij. De staatssteun is bijna afgelost, het pakket met Amerikaanse rommelhypotheken is verkocht en binnenkort vertrekt de laatste overheidscommissaris.

ING kondigde vanmorgen aan dat overheidscommissaris Tineke Bahlmann op de aandeelhoudersvergadering van 12 mei afscheid neemt.

ING kreeg met 10 miljard euro staatssteun ook twee extra commissarissen namens de staat in de Raad van Commissarissen. In 2009 traden oud-FNV-voorzitter Lodewijk de Waal en Tineke Bahlmann aan. Ze moesten onder meer de belangen van de staat bewaken en de beloningen en bonussen in de gaten houden.

De Waal nam vorig jaar al afscheid. Gezien het tempo waarin ING reorganiseerde en de staatssteun afloste, hoefde hij niet vervangen te worden en zat Bahlmann nog als enige overheidscommissaris in het bestuur van ING Groep.

Wassen neus

Het idee van een overheidscommissaris die namens de staat het bedrijf in de gaten hield, werkte in de praktijk niet echt.

In het rapport over de nationalisatie van SNS Reaal concluderen onderzoekers Jean Frijns en Rein Jan Hoekstra dat de overheidscommissarissen in een onmogelijke positie zaten en niet zoveel konden uitrichten. Bovendien zit een commissaris volgens de wet er voor alle belanghebbenden. Niet alleen of vooral namens een bepaalde belangengroep, ook niet als het gaat om de staat.

Volgende week maandag lost ING weer een stuk van de staatssteun af. De laatste aflossing staat gepland voor begin volgend jaar. ING heeft dan in totaal 13,5 miljard euro terugbetaald: 10 miljard euro staatssteun met nog eens 3,5 miljard euro aan rente en premie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl