NOS NieuwsAangepast

IMF: miljardensteun voor Oekraïne

Oekraïne heeft met het Internationaal Monetair Fonds een akkoord bereikt over een steunprogramma van 10 tot 13 miljard euro. De nieuwe regering heeft toegezegd in ruil daarvoor het begrotingstekort terug te dringen en de financiële sector te hervormen. Op die manier moet het investeringsklimaat worden verbeterd.

Het steunprogramma heeft een duur van twee jaar. Het akkoord maakt de weg vrij voor de Verenigde Staten en de Europese Unie om ook met geld over de brug te komen. De EU had het nieuwe bewind in Kiev al 11 miljard euro toegezegd.

Inventarisatie

De Oekraïense economie heeft ernstig te lijden onder de politieke spanningen van de laatste maanden. Deskundigen van het IMF waren de afgelopen drie weken in Kiev om te inventariseren hoeveel geld het land nodig heeft om er weer bovenop te komen. Interim-premier Jatsenjoek becijferde dat bedrag eerder op 20 tot 25 miljard.

De VS beloofde begin deze maand ruim 700 miljoen euro aan Oekraïne. Met dat geld moeten de financiële gevolgen van de hogere gasprijs worden verminderd. Rusland heeft de gasprijs voor Oekraïne verhoogd. Jatsenjoek gaat ervan uit dat de Oekraïners in mei bijna twee keer zoveel betalen als nu.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl