NOS SportAangepast

Cinquanta: ook kunstrijden anders

Na de bom die Ottavio Cinquanta dinsdag legde onder het langebaanschaatsen, wil de voorzitter van de ISU ook dat het kunstrijden op de schop gaat. De korte kür moet weg en het jureringssysteem eenvoudiger, zo stelt de Italiaan in een brief aan een ISU-functionaris, die vandaag uitlekte.

"We kunnen niet doorgaan op de manier zoals we al honderd jaar doen", zei de 75-jarige Cinquanta donderdag in Saitama. Hij is in Japan omdat in Tokio de WK kunstrijden bezig zijn.

Cinquanta, die vorig jaar bekendmaakte in 2016 te zullen terugtreden, wilde verder niet concreet ingaan op de voorstellen die hij heeft gedaan. De technische commissie van de ISU moet die nu gaan beoordelen.

Schaatsen

De Italiaan wil bij het schaatsen ook radicale veranderingen. Het allrounden moet verdwijnen, net als de WK sprint. Ook zouden bij de Winterspelen van 2018 de 1.000 meter, de 5.000 meter bij de vrouwen en de 10.000 meter voor mannen weg moeten verdwijnen.

Volgens Cinquanta zijn de aanpassingen nodig uit financiële overwegingen en om de interesse van sponsors en publiek te behouden.

Van Zetten: losse flodder

NOS-verslaggever Hans van Zetten vindt dat de ISU-topman eerst met argumenten moet komen en beschouwt de plannen als ongefundeerd.

"Ik beschouw dit als een losse flodder en daarmee kun je nooit raak schieten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl