NOS NieuwsAangepast

Rol publieke omroep moet anders

De publieke omroep moet op de schop. Niet alleen de omroepverenigingen, maar ook andere organisaties en bedrijven moeten de mogelijkheid krijgen om programma's te maken. Dat is een van de aanbevelingen van de Raad voor Cultuur in een advies aan staatssecretaris Dekker. Een groot deel van het advies was dinsdag al uitgelekt.

De raad adviseert om het minimum-ledental voor omroepen los te laten. Publieksbinding kan ook op andere manieren, vindt de raad.

Ontwikkelingen

De publieke omroep moet zich aanpassen, vindt de raad, omdat de manier waarop mensen programma's kijken en luisteren verandert. Jongeren kijken steeds minder tv en luisteren minder radio, waardoor het publiek van de traditionele media vergrijst.

Door de snelle ontwikkelingen in medialand en de komst van video-on-demand-bedrijven als HBO en Netflix adviseert de Raad om delen van het plan al in 2016 in te voeren in plaats van 2020 zoals eerder de bedoeling was.

Reacties

Voorzitter Hagoort van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) spreekt van een wijs advies. "Het gaat om het mobiliseren van de creatieve industrie in Nederland. Dat wordt steeds belangrijker, omdat we opereren op een internationale markt. Maar het blijft gaan om de beste Nederlandse programmavoorstellen. Die mogen in de toekomst door meerdere partijen worden aangeleverd, maar de norm blijft de waardering door het publiek."

Voorzitter Jan Slagter van Omroep MAX pleit voor rust bij de publieke omroep. "We hebben pas drie maanden een nieuw bestel", zegt hij, waarmee hij verwijst naar de samenvoeging van verschillende omroepen op 1 januari.

Dekker

Staatssecretaris Dekker komt rond de zomer met zijn visie op de toekomst van de publieke omroep. Daarna buigt de Tweede Kamer zich over het plan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl