NOS NieuwsAangepast

"Politiek en handel gaan samen"

In Den Haag kwamen vandaag vijftien bedrijven bijeen om te praten met de vice-president van Indonesië. De Nederlandse bedrijven hopen in de toekomst zaken te doen met dat land. Het was de laatste van een reeks handelsbijeenkomsten die werden georganiseerd rond de NSS-top.

Twee jaar geleden werd bekend dat Nederland de nucleaire top kreeg, maar pas een half jaar geleden ontstond het idee om de regeringsleiders te vragen ook handelsdelegaties mee te nemen. Iets wat niet gebruikelijk is.

Contacten en contracten

"Het is heel Nederlands om politiek en handel met elkaar te verbinden", zegt minister Ploumen voor Buitenlandse Handel. "Maar de delegaties reageren erg positief." Hoeveel de gesprekken precies hebben opgeleverd, wordt pas later duidelijk. Wel staat vast dat er de afgelopen dagen 35 contracten en intentieverklaringen zijn getekend. Alles bij elkaar goed voor zeker 1,5 miljard euro, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De uiteindelijke opbrengst is vrijwel zeker veel hoger, omdat er veel voorbereidende gesprekken zijn gevoerd. Die contacten zullen in de toekomst tot contracten leiden.

De voorman van het bedrijfsleven, Bernard Wientjes, beaamt dat: "Ik ben mee geweest met heel veel handelsmissies en vaak hoor ik pas na maanden van bedrijven dat het tot contracten heeft geleid. Maar uiteindelijk levert het altijd veel op."

Legeruniform

Met China werden de afgelopen dagen de meeste handelscontracten gesloten. Maar ook landen als Canada, Vietnam, Japan, en Kazachstan zijn in gesprek gegaan met Nederlandse ondernemingen. Met resultaat.

Zo was de president van Kazachstan zó enthousiast over de stoffen van het bedrijf Ten Cate, dat hij direct opdracht gaf voor nieuwe uniformen voor zijn presidentiële garde. En zo bezocht de Japanse premier Abe een paprika-kas in het Westland - hij wil in het getroffen tsunamigebied net zulke kassen neerzetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl