NOS NieuwsAangepast

Obama uit kritiek op Rusland

President Obama heeft tijdens een toespraak in Brussel opnieuw sterke kritiek geuit op Rusland vanwege de annexatie van de Krim. "In de 21ste eeuw mogen Europese grenzen niet langer onder druk verlegd worden", zei hij.

Obama legde eerder vandaag een krans op een Belgische begraafplaats waar Amerikaanse militairen liggen die sneuvelden in de Eerste Wereldoorlog. Tijdens zijn toespraak kwam hij terug op de oorlogen van de vorige eeuw. "We moeten nooit vergeten dat wij de erfgenamen zijn van een strijd voor vrijheid", aldus Obama.

De president zei verder dat de Verenigde Staten en Europa niet de andere kant op kunnen kijken en benadrukte de gedeelde waarden van individuele vrijheid en democratie. "Wat voor Europa, wat voor Amerika, wat voor wereld willen wij straks achterlaten?"

Vier talen

Obama hield zijn toespraak in het Paleis voor de Schone Kunsten in Brussel, voor zo'n 2000 genodigden. Het was de eerste keer dat Obama de hoofdstad van Europa aandeed. Hij begon zijn toespraak in vier talen, met "good evening, goedenavond, bonsoir, guten abend".

NOS-correspondent Wouter Zwart noemt de toespraak een van de krachtigste van Obama's presidentschap, met een duidelijke boodschap en een waarschuwing aan president Poetin.

"Niet zonder reden hield hij deze toespraak in Brussel, de hoofdstad van de Europese democratie", aldus Zwart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl