NOS NieuwsAangepast

Miljarden stromen weg uit Rusland

De Krim veroorzaakt een uitdijende financiële en economische crisis in Rusland. Buitenlandse investeerders hebben in de eerste 3 maanden van dit jaar al 50 miljard euro weggehaald. Dat is nu al meer dan er heel vorig jaar aan investeringen uitstroomden.

Volgens de Wereldbank dreigt een flinke recessie als het conflict over het betwiste schiereiland escaleert en de VS en Europa met zwaardere sancties komen dan het bevriezen van bankrekeningen en het weigeren van visa voor bepaalde personen. De Russische economie zou dan wel eens kunnen krimpen met 1,8 procent.

De kapitaalvlucht zou dan toenemen tot 110 miljard euro dit jaar en 60 miljard volgend jaar, denkt de Wereldbank.

Vertrouwenscrisis

De Russische Federatie kampt al maanden met een tegenvallende economische groei en balanceert op het randje van een recessie. De Krim-crisis heeft dat alleen maar verergerd.

"Het sluimerend vertrouwen in de Russische economie is omgeslagen in een vertrouwenscrisis", zegt Birgit Hansl, hoofdeconoom Rusland van de Wereldbank.

Miljarden verdampt

De financiële markten hebben de voorbije weken een stevige tik gekregen van de Krim-crisis. De Moskouse beurs verloor 15 procent. De rente op staatsobligaties steeg, en de roebel verloor fors aan waarde.

De aandelenkoersen van Russische bedrijven en banken zijn de afgelopen 3 maanden soms tientallen procenten gedaald en miljarden aan beurswaarde zijn dus verdampt.

De gasbedrijven Gazprom en Novotek, de CTC Media Group, bouwbedrijf Mostotrest, en de staatsbanken Sberbank en VTB zijn opgeteld 31 miljard euro minder waard.

Van sommige van deze bedrijven staan de eigenaren of aandeelhouders op de sanctielijst van de VS of Europa. Van deze personen zijn de bankrekeningen geblokkeerd.

Inflatie

De hogere rente en de waardedaling van de roebel zorgt bovendien voor inflatie.

De Russische staat is duurder uit met de financiering van de schulden. Bedrijven en burgers betalen een hogere rente voor kredieten en hypotheken en de prijzen in de winkels stijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl