NOS NieuwsAangepast

Kabinet: toezicht vlees moet beter

"De slager moet niet langer zijn eigen vlees keuren." Dat zegt staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) in reactie op een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, waarin staat dat vlees niet veilig genoeg is.

Dijksma noemt de conclusies van de onderzoeksraad stevig en helder en zegt dat duidelijk is dat het bedrijfsleven en de overheid de aanbevelingen zullen moeten uitvoeren.

Inspecteurs

Volgens de staatssecretaris is het misgegaan toen ervoor is gekozen om het bedrijfsleven meer verantwoordelijkheid te geven voor de vleesproductie en tegelijkertijd het toezicht door de overheid terug te schroeven. Dat besluit moet worden teruggedraaid, vindt ze.

Minister Schippers (Volksgezondheid) is het met Dijksma eens. Ze noemt het rapport een wake up call. "Er moet orde op zaken worden gesteld, in eerste plaats door de sector zelf."

Het kabinet heeft volgens haar al een eerste stap genomen. "Er gaat 40 miljoen euro per jaar extra naar de toezichthouder (de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit), er komen meer mensen bij en de organisatie wordt versterkt."

Ook zal er, zeggen de bewindsvrouwen, meer worden samengewerkt met opsporingsdiensten van andere departementen, zoals de FIOD. Op die manier moet fraude in de vleessector worden opgespoord. "Fraude is onacceptabel en onethisch", zegt Schippers, "zeker in combinatie met voedsel".

Bacteriën

De staatssecretaris en de minister hopen dat er strengere regels komen voor wat er op de etiketten van vleesproducten moet staan, zoals de verschillende landen van herkomst. Maar ze willen dat Europees regelen, zeggen ze, zodat de concurrentiepositie van Nederlandse vleesbedrijven niet in gevaar komt.

Schippers voegt daaraan toe dat het wel behapbaar moet blijven. "Ook voor degene die het vlees koopt, moet het etiket nog een beetje te lezen zijn. Want ik wil er ook op hebben wat voor vlees het is en hoeveel suikers, vetten en koolhydraten erin zitten."

Dijksma vindt het belangrijk dat mensen weer vertrouwen krijgen in vleesproducten, maar waarschuwt tegelijkertijd. "Vlees is en blijft levend materiaal. Het is heel belangrijk dat je het goed verhit, omdat je daardoor veel bacteriën dood kunt maken en dat is heel belangrijk voor de gezondheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl