NOS NieuwsAangepast

"Informeer NVWA bij wanpraktijken"

Vleesbedrijven moeten elkaar en de NVWA informeren als ze bij anderen onhygiënisch of onwettig gedrag zien. Dat is een van de belangrijkste aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid om de vleessector weer gezond te krijgen.

In een vandaag gepubliceerd rapport (LIMK) constateert de Onderzoeksraad dat het in de vleessector slecht gesteld is met controle op hygiëne en voedselveiligheid. Om dat te verbeteren doet de raad een aantal concrete voorstellen.

- Vleesproducten moeten beter herleidbaar worden. De consument moet op een etiket kunnen lezen waar het vlees vandaan komt.

- De prestaties van individuele bedrijven op het gebied van voedselveiligheid moeten voor de consument inzichtelijker worden.

- Bedrijven die vlees verwerken moeten onaangekondigd bezoeken brengen aan hun leveranciers. Ze moeten vooral letten op fraude.

- Ongeacht het prijsniveau mag geen concessie worden gedaan aan de voedselveiligheid.

- Vleesverwerkende bedrijven moeten elkaar aanspreken op risicovol gedrag.

- De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet meer aandacht besteden aan fraudebestrijding. Daartoe moet de capaciteit en de effectiviteit van de opsporingsdienst versterkt worden.

- De NVWA moet beter in kaart brengen waar de risico's het grootst zijn en prioriteiten bepalen.

- Er moet een heldere scheiding komen tussen keuring en toezicht. Dan kan er geen verwarring ontstaan over de rol van de publieke toezichthouder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl