NOS NieuwsAangepast

Kamer aanvaardt vrijlating vd Graaf

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer legt zich neer bij de voorwaardelijke invrijheidstelling van Volkert van der Graaf. Kamerlid Van der Steur van regeringspartij VVD benadrukt dat er gedegen onderzoek is gedaan naar de kans op herhaling en dat die door deskundigen laag wordt ingeschat.

Van der Steur wijst er ook op dat allerlei voorwaarden aan de vrijlating zijn verbonden en dat die streng moeten worden nageleefd. De VVD zou overigens liever zien dat in de toekomst invrijheidstelling na tweederde van de straf minder een automatisme wordt, "maar nu is de wet nog zo", zegt Van der Steur.

Voorwaarden

Ook woordvoerder Marcouch van coalitiepartner PvdA accepteert het besluit. Volgens hem heeft het OM een zorgvuldige afweging gemaakt en zijn er strenge voorwaarden aan de vrijlating verbonden. Kamerlid De Wit van oppositiepartij SP spreekt van een verstandige beslissing. "Het is goed dat niet over één nacht ijs is gegaan en er zijn stringente voorwaarden."

CDA-Kamerlid Oskam denkt dat de staatssecretaris geen andere beslissing had kunnen nemen, gezien de juridische mogelijkheden. "Als de psycholoog geen gevaar voor herhaling ziet, dan heeft het Openbaar Ministerie geen zaak bij de rechter en loopt het zoals het loopt." D66-woordvoerster Berndsen vindt het niet aan de politiek om vraagtekens te zetten bij het "uitgebreid onderbouwde" oordeel van het Openbaar Ministerie.

Kwalijk

Kamerlid Segers van de ChristenUnie benadrukt dat de regels van de rechtsstaat zijn gevolgd, dus hij accepteert de uitkomst van de afweging. Hij vindt het kwalijk dat politici eerder hebben gesuggereerd dat de vrijlating zou kunnen worden tegengehouden.

Kamerlid Van Tongeren van GroenLinks onderstreept dat elke veroordeelde volgens dezelfde regels moet worden beoordeeld. Volgens haar is de vrijlating van Van der Graaf zeer zorgvuldig voorbereid en daarom legt ze zich neer bij het besluit.

Onacceptabel

Kamerlid Fritsma van oppositiepartij PVV vindt het juist onacceptabel dat de moordenaar van Fortuyn op vrije voeten komt. De partij benadrukt dat hij zijn opgelegde straf van 18 jaar niet helemaal heeft uitgezeten. De PVV wilde deze week nog een debat over de zaak, maar dat verzoek werd door een meerderheid in de Tweede Kamer afgewezen. De vrijlating van Van der Graaf kan morgen wel aan de orde komen in een al gepland overleg over het gevangeniswezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl