Vlees niet veilig genoeg
Vlees in de Nederlandse schappen is niet veilig genoeg. Dat zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Er kan niet worden gegarandeeerd dat slachterijen volgens de regels werken en ook zijn er geen veiligheidsgaranties bij geïmporteerd vlees, schrijft de raad in een rapport.
De directe gevolgen voor de gezondheid van mensen die vlees eten, is moeilijk te bepalen. "Er is te weinig bekend over het aantal mensen dat ziek wordt van vlees", schrijft de raad in het rapport. Wel zijn er ruwe schattingen. Volgens onderzoek uit 2012 sterven jaarlijks 32 mensen door het eten van kippen-, varkens- of rundvlees, en worden er 200 duizend mensen ziek hierdoor.
De overheid deed altijd de keuringen binnen de vleessector, maar de bedrijven moeten dat steeds meer zelf doen. En daar gaat het mis, zeggen de onderzoekers. De bedrijven hebben de eigen verantwoordelijkheid onvoldoende waargemaakt, staat in het rapport, omdat geld vaak belangrijker is dan veiligheid.
Controle
De veiligheid van vlees komt in het geding door slechte hygiëne. De Onderzoeksraad voor Veiligheid zegt dat de hygiëneregels in de sector vaak niet worden nageleefd. Redenen daarvoor kunnen routine, onvoldoende opleiding of tijdsdruk zijn.
Geïmporteerd vlees wordt lang niet altijd goed gecontroleerd als het naar Nederland komt. En dat zou volgens de raad wel moeten, omdat niet elke EU-lidstaat even goed met de veiligheidsregels omgaat.
Fraude
Verder wordt er veel gefraudeerd binnen de vleessector, schrijven de onderzoekers in hun rapport. Zo wordt op papier soms de samenstelling van vlees veranderd en krijgt afvalvlees een ander etiket, zodat het in de supermarkten terecht kan komen.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid vindt dat het kabinet samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de vleessector harde afspraken moet maken om vlees veiliger te maken voor consumenten. En er zouden vaker onaangekondigde controles bij leveranciers moeten plaatsvinden.