NOS NieuwsAangepast

Australië krijgt weer ridders

Australië voert het ridderschap opnieuw in. Ridder in de Orde van Australië wordt de hoogste onderscheiding in het land. Elk jaar kunnen maximaal vier mensen de titel krijgen.

Australiërs die zich onderscheiden, kunnen nu ook al worden beloond met een lintje. De Orde van Australië werd in 1975 ingesteld en kent verschillende klassen. Aanvankelijk maakte de riddertitel onderdeel uit van het systeem, maar die titel werd bijna dertig jaar geleden geschrapt. Sinds die tijd is companion de hoogste eer.

Koningsgezind

Volgens minister-president Tony Abbott is de onderscheiding bedoeld voor mensen met een vooraanstaande functie in het openbare leven, die daardoor nauwelijks meer een privéleven hebben.

De vertrekkend gouverneur-generaal wordt als eerste onderscheiden met de nieuwe titel. De titel, Dame voor vrouwen en Knight

voor mannen, wordt voortaan automatisch verleend aan de hoogste functionaris van het land. Dame Quentin Bryce geeft vrijdag het stokje over aan haar opvolger.

Abbott staat bekend als koningsgezind; hij was vroeger voorzitter van de Australians for a Constitutional Monarchy.

Koloniaal

Republikeinen reageerden negatief op de herinvoering van de riddertitel. Volgens de voorzitter van de Australische republikeinen is het een stap terug in de tijd. "Het voelt koloniaal aan en daar zijn we inmiddels toch wel overheen gegroeid."

In Australië wordt al langere tijd gediscussieerd over de vraag of het land niet als republiek verder moet. Omdat koningin Elizabeth echter zo populair is, gaat men ervan uit dat die plannen pas echt een kans hebben na haar dood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl