NOS NieuwsAangepast

"Kremlin wil contact met G8 houden"

Rusland wil graag contact houden met de andere landen van de G8, meldt de woordvoerder van president Poetin volgens het Russische persbureau Interfax. Staatshoofden en regeringsleiders van de G8 vergaderden gisteren in Den Haag zonder Rusland over de Krimcrisis.

De VS, Japan, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Italië willen alleen verder met Rusland als dat land stopt met zijn bemoeienis met Oekraïne.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov reageerde gisteren laconiek op de uitsluiting. Maar de woordvoerder van Poetin zou gezegd hebben dat het Kremlin contact wil houden met de andere zeven landen "op alle niveaus, inclusief het hoogste niveau".

Gesprek Rusland-Oekraïne

In de marge van de nucleaire top in Den Haag stemde Lavrov gisteren onverwacht in met een Oekraïens verzoek om een bilateraal gesprek.

In het ongeplande onderhoud met zijn Oekraïense ambtgenoot Desjtsjitsa eiste Lavrov meer autonomie voor alle regio's in Oekraïne. Vorige week annexeerde Rusland officieel het Oekraïense schiereiland de Krim.

Grondwet wijzigen

Lavrov vertelde Desjtsjitsa dat Oekraïne zijn grondwet moet wijzigen om de staatsvorm te veranderen in een federatie van grotendeels autonome regio's.

Rusland wil zijn invloed op het buurland vergroten, nu de nieuwe Oekraïense machthebbers de banden aanhalen met de EU, de NAVO en de VS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl