NOS NieuwsAangepast

De Graaff PVV-lijsttrekker in Europa

Eerste Kamerlid Marcel de Graaff is de lijsttrekker van de PVV bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei. Dat heeft de partij bekendgemaakt op de dag dat de waarnemend fractieleider in Europa, Lucas Hartong, meldde dat hij na de verkiezingen opstapt uit onvrede.

Lijsttrekker De Graaff zit sinds juni 2011 in de Eerste Kamer voor de PVV en is daar nu anderhalf jaar fractievoorzitter.

Nummer twee op de PVV-lijst is Vicky Maeijer, die de PVV-fractie leidt in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Op drie staat Olaf Stuger, die eerder in de Tweede Kamer zat voor de Lijst Pim Fortuyn.

De arabist Hans Jansen staat op nummer vier. Jansen is onder meer bekend vanwege het proces dat enkele jaren geleden tegen Wilders werd gevoerd omdat hij moslims zou hebben beledigd en hebben aangezet tot haat. In juni 2011 werd de PVV-leider vrijgesproken van alle hem ten laste gelegde feiten.

"Voortreffelijk"

PVV-leider Wilders, die zelf lijstduwer is op nummer tien, noemt het voortreffelijke kandidaten. "Zij geloven in de kracht van Nederland", aldus de leider van de anti-Europa-partij.

De PVV verkeert in zwaar weer sinds de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week, toen Wilders volgens velen over de schreef ging met uitlatingen over Marokkanen. Verschillende volksvertegenwoordigers van de PVV stapten op, onder wie Laurence Stassen. Zij werd genoemd als mogelijke lijsttrekker voor de Europese verkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl