NOS NieuwsAangepast

De Krim eist alle aandacht op

Met een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping, kort na zijn bezoek aan Amsterdam, heeft de Amerikaanse president Barack Obama duidelijk laten zien waar het vandaag op en rond de NSS-top in Den Haag werkelijk over gaat: de situatie op de Krim.

Al in de aanloop naar de top over nucleair terrorisme was duidelijk dat de spanning rond de Krim de aandacht zou gaan opeisen. De Russische president Poetin had zich al weken geleden afgemeld voor de nucleaire top. Volgens premier Rutte was er overigens geen direct verband met de situatie op de Krim. Maar nu is alle aandacht gericht op de vraag of het de internationale gemeenschap gaat lukken om Rusland te isoleren, nu het land de Krim heeft geannexeerd.

Bilateraaltjes

Obama is daarom niet de enige die de op zijn initiatief georganiseerde NSS-top aangrijpt voor een lange reeks aan bilateraaltjes met wereldleiders. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Timmermans sprak vandaag ook al met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry over de kwestie.

Voor Obama is een goede relatie met Xi Jinping cruciaal. China koos in het verleden in internationale conflicten meer dan eens de kant van Rusland, maar in dit geval zou het land gevoelig kunnen zijn voor het feit dat de Russen zich op ruwe wijze in de binnenlandse aangelegenheden van een ander land hebben gemengd.

"Ik geloof dat China en de Verenigde Staten kunnen samenwerken om het internationale recht en het respect voor nationale soevereiniteit te waarborgen", zei Obama, volgens hem een reden temeer om ook een einde te maken aan andere gevoeligheden in de relatie tussen de landen. In zijn antwoord bevestigde Xi dat er een rijk menu aan onderwerpen is waarin China en de VS elkaar beter zouden kunnen vinden.

Vertraging

Vanavond komen de leiders van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada, Frankrijk, Duitsland , Italië en Japan bijeen voor een G7-vergadering. Bij het beraad in het Catshuis is ook een EU-delegatie.

Vanwege de Krim is niet alleen de NSS nu even minder belangrijk, maar moet ook koning Willem-Alexander vanavond mogelijk op zijn beurt wachten. Het diner van de wereldleiders is gepland om 19.00 uur, maar dat de leiders van de G7 dat gaan halen is onwaarschijnlijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl