NOS NieuwsAangepast

Forse boete voor Dow Chemical

Chemiebedrijf Dow Chemical in Terneuzen krijgt een boete van 1,8 miljoen euro voor milieudelicten. Dat heeft de rechtbank in Middelburg bepaald. Tussen 2005 en 2008 maakte het bedrijf zich schuldig aan een reeks incidenten die gevaar opleverden voor mens en milieu.

Door technische problemen en menselijke fouten ontsnapten meerdere malen grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen zoals benzeen en kraakgas. Werknemers werden daarbij blootgesteld aan schadelijke dampen en explosiegevaar.

In enkele gevallen ontstond er daadwerkelijk een brand of explosie. Ook is er vervuild spoelwater geloosd in de Westerschelde.

Weinig incidenten

De boete is een stuk lager dan de 5 miljoen euro die het Openbaar Ministerie had geëist. De rechter zegt het beeld dat het OM schetste van een slecht functionerende veiligheidscultuur niet te herkennen.

De boete is ook lager omdat er de laatste jaren weinig incidenten zijn geweest en de zaak lang geduurd heeft. Begin 2011 kwam al naar buiten dat het OM Dow verdacht van allerlei milieu-overtredingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl